Компот - шөлді басатын, табиғи жеміс-жидектерден дайындалатын керемет сусын. Компотты барлық адам сүйсініп ішіп, рахаттана алады. Егер сіз әлі нәрсу қайнатпаған болсаңыз, біз дайындаған мәзірмен әзірлесеңіз болады.
Алма мен жүзім КОМПОТЫ
Қажетті қоспалар:
- 6 дана қара өрік
- 2 дана алма
- 1 шақ жүзім
- 300-350 гр. қант
- 2 л су.
Дайындалу тәсілі:
- Ең алдымен жемістерді тазалап жуып аласыз. Ал суды кастрөлге құйып қайнату керек.
- Қара өріктің сүйегін алып тастап, алманы турап, дәндерінен тазартасыз. Жүзімді сабағынан жұлып тастаңыз.
- Кастрөлдегі қайнап тұрған суға жемістерді, қантты салып, 5-10 минут қайнату керек. Мұндай компотты кешкілік уақытта қайнатқан дұрыс. Кастрөлдің бетін жауып, отын өшіріп, түні бойы қойып қойыңыз. Таңертең нәрсу дайын болады.
Кептірілген жемістерден дайындалған компот
Қажетті қоспалар:
- 100 гр. кептірілген өрік
- 100 гр. кептірілген қара өрік
- 100 гр. мейіз
- 100 гр. кептірілген алма
- 150 гр. қант
- 0,5 дана лимон
- 100 гр. таңқурай
- 1,5 л су.
Дайындалу тәсілі:
- Кептірілген жемістерді бір табаққа салып, қайнаған су құямыз. 1-2 минут осы суда ұстау керек.
- Содан соң жуылған жемістерді кастрөлге саласыз. Лиимонды тілімдеп турап, қантпен бірге салып жіберіңіз.
- Сосын қайнаған су құйып, отқа қойып 20-25 минут қайнатасыз. Қайнату барысында отты жай қойып, кастрөлдің қақпағын жауып қойған дұрыс.
- Кептірілген жемістерден дайындалатын компотты да түнгі уақытқа қалдырған дұрыс. Сонда нәрсудың дәмі кіріп, нәрлене түседі.
Дайындаған: Қ.Өмірзаққызы,
Тағы да оқыңыз:
Картоп пен баялдыдан жасалатын грузин тағамы