Қажетті қоспалар:
- 200 гр. сары май
- 300 гр. ұн
- 6 ас қасық қаймақ
- 1 шай қасық ас содасы
- 1 шай қасық сірке суы
- 4 дана балқытылған ірімшік (плавленный сыр)
- 6 дана пияз
- 5 дана жұмыртқа (1 данасын бетіне жағамыз)
- Дәміне қарай тұз, бұрыш, аскөк қосылады.
Дайындалу тәсілі:
- Үлкенірек табаққа ұн салып, мұздатқышқа қатырылған сары майды үккіштен өткізесіз. Сөйтіп ұн мен майды араластырып, үгітіп аласыз.
- Ортасын шұңқырлап, қаймақты құйыңыз. Сірке суына салынған ас содасы мен тұз қосып, барлығын араластырыңыз.
- Осылайша қамыр илеп, пакетке салыңыз да, 2 сағатқа тоңазытқышқа салып қойыңыз. Тіпті, кешке қарай илеп, қамырдың түні бойы тоңазытқышта тұрғаны жақсы.
- Салмасын дайындау үшін, пияздың қабығын аршып, жұқалап турап алу керек. Сосын табаға май құйып, пиязды қуырасыз. Тұз бен қара бұрыш қосуға болады. Артынша үккіштен өткізілген ірімшікті салып жіберіңіз.
- Жұмыртқаны табаққа жарып салып, майдалап туралған аскөкпен араластырып аласыз.
- Табадағы пияз бен ірімшік суыған соң жұмыртқаны құйып, тағы бір араластырып жіберіңіз.
- Қамырды тоңазытқыштан алып, екі бөлікке бөлесіз. Үлкенірек бөлігін форманың көлеміміен бірдей етіп жайыңыз. Сосын форманы майлап, қамырды салыңыз. Жан-жағының шығып тұрғаны дұрыс. Осы қамырға қуырманы жайып саласыз.
- Қамырдың екінші бөлігін жайып, салманың бетіне қойыңыз да, анйладыра қамырды бір-біріне жабыстырып шығыңыз.
- 160-180 градусқа қыздырылған пеште пирогты 20-25 минуттай пісіру керек. Пирог пісуіне 5 минуттай уақыт қалғанда бетіне жұмыртқа жағасыз. Содан соң пирогты дастарханға ұсына аласыз.
Дайындаған: Қ.Өмірзаққызы,
ТАҒЫ ДА ОҚЫҢЫЗ: