Ыстық сорпа буын-буыныңды босатып, бойыңдағы суықты қуады.
Күздің суық күндері басталғанда тұмаурататындар көп. Осындай кезде тауық және сиыр еттерінен дайындалған қайнатпа сорпаларды дайындап ішсеңіз, 1-2 күнде аурудан құлан таза айығып, бұрынғы өміріңізге қайта оралатын боласыз!
Тауық етінен дайындалған сорпа
Қажетті қоспалар:
- 1 кг. тауық еті
- 2-2,5 л су
- 1 дана пияз
- 1 дана сәбіз
- Дәміне қарай тұз салынады.
Дайындалу тәсілі:
- Тауық етін тазалап жуып, кастрөлге салыңыз. Су құйып, отқа қойыңыз. Егер сорпаның нәрлі әрі дәмді болғанын қаласаңыз, етті салқын суға салу керек.
- Содан соң сәбіз бен пияздың қабығын аршып, екіге бөліп, сорпаға саласыз.
- Көкөністерді салғаннан кейін сорпаны қайнатыңыз да, отты басып қойыңыз.
- Су қайнаған уақытта сорпаның көбігін алуды ұмытпаймыз. Осылайша сорпаны жай отта қайнатуды жалғастырасыз.
- Тауық сорпасын 1-1,5 сағаттай қайнатқан дұрыс. Бірақ та тауық сорпасына лавр жапырағы мен дәмдеуіштерді қоспаңыз. Егер қосатын болсаңыз, сорпаның дәмін құртып аласыз. Оның орнына тұз салған жеткілікті.
- Тауық сорпасы тап-таза болсын десеңіз, оны сүзгіштен бір өткізіп алуыңызға болады. Сорпаны ыдысқа құйып, қара бұрыш сеуіп, майдалап туралған аскөк салып ішіп алған дұрыс.
Сиыр етінен дайындалған қайнатпа
Қажетті қоспалар:
- 600-700 гр. сүйекті сиыр еті
- 1-2 дана сәбіз
- 1 дана пияз
- 7-10 дана ірі қара бұрыш
- 5-7 дана хош иісті бұрыш
- 1 ас қасық тұз
- Дастарханға ұсынарда:
- 1 дана жұмыртқа, аскөк, қара бұрыш қажет.
Дайындалу тәсілі:
- Етті салқын сумен жуып аламыз. Қазанға 2-3 л су құйып, етті саламыз да, отқа қоямыз. Отты барынша қосып, суды қайнатамыз.
- Су қайнаған су төгіп тастап, қазанға жаңадан таза су құямыз. Сөйтіп қазанды отқа қойып қайнатамыз.
- Су қайнаған кезде сорпаның бетіне көпіршіктер шығады, осы көпіршіктерді сүзіп алып тастаймыз. Сиыр етін осылайша 1 сағаттай қайнатамыз.
- Пияз бен сәбіздің қабығын аршып, ірі етіп турау керек.
- Сорпа 1 сағаттай қайнаған болса, туралған көкөністерді сала беруге болады.
- Көкөністермен бірге ірі қара бұрышты, хош иісті бұрышты салып, жай отта қайнатамыз. Сорпаны тағы да 50-60 минут қайнатамыз.
- Сорпадағы ет пен көкөністерді сүзіп алып, сорпаны да сүзгіштен өткіземіз. Дайын сорпаға өзіңіздің қалауыңызша күріш немесе қамыр салуыңызға болады. Егер қаламасаңыз, дәл осылай дастарханға ұсына беріңіз.
Дайындаған: Қ.Өмірзаққызы,
ТАҒЫ ДА ОҚЫҢЫЗ:
Кептірілген өрік пен жаңғақ салынған тәтті пирог