Күз мезгілінде осы салаттарды жасаған өте пайдалы.
Картоп - өте құнарлы, дәмі де өте керемет көкөністердің бірі. Бұл көкөністі салатқа да, тағамға да, тіпті, бәлішке де қосуға болады. Тойымды тағам күздің салқын ауа-райында бойыңызды жылытып, күш-қуатыңызды арттыра түседі. Өте ерекше әрі тойымды салаттарды түскі не кешкі асқа дайындауға да болады.
Картоп пен ет қосылған күзгі салат
Қажетті өнімдер:
- 4 дана картоп
- 300-350 гр. ет
- 2 ас қасық соя соусы
- 9%-дық 1 ас қасық сірке су
- 1 дана болгар бұрышы
- Дәмдеуіштер, дәміне қарай тұз
- 2 тіс сарымсақ.
Дайындалу тәсілі:
- Картопты тазалап жуып, үккіштен өткіземіз. Сосын 5 минуттай салқын суға салып қою керек.
- Етті ұсақтап турап, табаға май құйып қуырамыз. Қуырылып жатқан етке дәмдеуіштер мен сарымсақ қосамыз. Бірер минуттан соң соя соусын құйып, бұқтырып қоямыз.
- Болгар бұрышын ұзыншалап турап, табаға саламыз. Етпен бірге қозғай отырып қуырамыз.
- Кастрөлге су құйып, үккіштен өткізілген картопты салып, 3 минуттай қайнату керек. Сосын сірке суын құйып, тағы да 2 минут қайнатамыз. Жақсылап араластырып, дуршлагқа салып суын сорғытып аламыз.
- Енді қуырылған ет пен картопты, барлық қоспаларды қосып араластырамыз.
- 1-1,5 сағатта салат та дайын болады.
Картоп пен жүгері қосылған дәмді салат
Қажетті өнімдер:
- 200 гр. картоп
- 150 гр. консервіленген жүгері
- 150 гр. қияр
- 100 гр. краб таяқшалары
- 50 гр. пияз
- 50 гр. қаймақ
- 30 гр. майонез
- Дәміне қарай тұз, бұрыш қосылады.
Дайындалу тәсілі:
- Алдымен краб таяқшаларын майдалап турап аламыз. Сосын қиярды да текшелеп тураймыз.
- Пиязды майдалап турап, барлығын бір табаққа саламыз. Жүгеріні де салуды ұмытпаймыз.
- Картопты қайнатып, суыған соң текшелеп турап, салатқа қосамыз.
- Ал, тұздық үшін қаймақ пен майонезді араластырып, тұз, бұрыш қосу керек. Осы тұздықты салатқа салып, барлығын жақсылап араластырамыз. Сонда салатымыз да дайын болады. Астарыңыз дәмді болсын!
Дайындаған: Құрманкүл Өмірзаққызы,
ТАҒЫ ДА ОҚЫҢЫЗ:
Күзде балаларға А дәруменіне бай АСҚАБАҚ ботқасын беру керек