Түскі асқа не дайындарыңызды білмей отырсыз ба? Олай болса дәмі тіл үйірер мынадай пісірмелерді әзірлеп көріңіз. Жолдасыңыз да, ұл-қыздарыңыз да дән риза болып, кешке дейін қарындары тоқ жүреді.
img1.liveinternet.ru
Түскі асқа не дайындарыңызды білмей отырсыз ба? Олай болса дәмі тіл үйірер мынадай пісірмелерді әзірлеп көріңіз. Жолдасыңыз да, ұл-қыздарыңыз да дән риза болып, кешке дейін қарындары тоқ жүреді.
Баялды мен картоптан пісірме
Керектілер:
- 200 гр. баялды
- Дәміне қарай тұз, бұрыш салынады.
- 500 гр. картоп
- 3 тіс сарымсақ
- 8 дана жұмыртқа
- 250 гр. қаймақ
- 500 гр. гүлді қырыққабат
- Тұз, бұрыш
- 250 гр. картоп
- 150 гр. қатты ірімшік
- 250 гр. кілегей
- 1 дана жұмыртқа
- 0,5 шай қасық кептірілген сарымсақ
Дайындалу тәсілі:
- Баялды мен картоптан әзірленетін дәмді пісірме өте тойымды тағам болмақ. Сондықтан да алдымен қажетті өнімдерді дайындап алыңыз. Содан соң баялдыны, картопты ұзыншалап турап аласыз.
- Туралған баялды мен картопты бір ыдысқа салып, тұз бен бұрышты қосамыз да, араластырамыз.
- Кептірілген сарымсақты салып, барлығын тағы бір рет араластыру керек.
- Пісірмеге арналған ыдысты майлап, оған баялды араласпасын саламыз.
- Енді сырды үккіштен өткізіп, аламыз.
- Содан соң кілегей мен жұмыртқаны араластырып, сырдың 1/3 бөлігін саламыз.
- Дайын болған құйманы көкөністер араласпасына құйып, 180 градусқа қыздырылған пешке салу керек.
- 20-30 минуттан соң пісірмені алып, бетіне қалған сырды себелейміз де, тағы да 10 минут пеште ұстаймыз. Сонда пісірме де дайын болады.
Испандық пісірме
Керектілер:
- 500 гр. картоп
- 150 гр. сыр
- 200 гр. колбаса
- 1-2 дана болгар бұрышы
- 1 дана пияз
- Тұз, бұрыш
- 3 тіс сарымсақ
- 1-2 ас қасық өсімдік майы
- 8 дана жұмыртқа
- 250 гр. қаймақ
Дайындалу тәсілі:
- Ең алдымен картопты аршып алыңыз. Содан соң қалыңдығын 0,5 сантиметрдей етіп, дөңгелектеп турайсыз.
- Туралған картопты кастрөлге салып, су құясыз да отқа қойып қайнатасыз. Шым-шым тұз салып, 5-7 минуттай қайнату керек.
- Енді сырды үккіштен өткізіңіз, колбасаны текшелеп тураңыз. Болгар бұрышын да ұзыншалап турап, сарымсақ пен пиязды майдалайсыз.
- Табаны отқа қойып қыздырып, болгар бұрышын, сарымсақ пен пиязды майға қуырып аласыз. 7 минуттай уақыт өткенде картоп пен қуырылған көкөністерді, шұжықты біріктіресіз.
- Азырақ тұз бен бұрыш салып, барлығын жақсылап араластыру қажет.
- Пісірмеге арналған форманы майлап, араласпаны сол ыдысқа саласыз да, қоя тұрасыз.
- Осы уақытта құйманы дайындап алған дұрыс. Ол үшін қаймақ пен жұмыртқаны араластырыңыз. Осы араласпаға үккіштен өткізілген сырдың жартысын алып, тұз бен бұрышты араластырасыз. Огсылайша дайындалған құйманы көкөністер салынған формаға құяды.
- Ал, бетіне қалған сырды себелеңіз.
- Пешті 180 градусқа дейін қыздырып, пісірмені пісіріп ала бересіз.
- 30-40 минутта пісірме де дайын болады.
Гүлді қырыққабаттан пісірме дайындайық!
Керектілер:
- 500 гр. гүлді қырыққабат
- 500-600 гр. картоп
- 2-3 дана жұмыртқа
- 350 мл сүт
- 30 гр. сары май
- 80 гр. қатты сыр
- Тұз, бұрыш
Дайындалу тәсілі:
- Картоптарды аршып, кастрөлге саламыз да, су құйып қайнатамыз. Азырақ тұз салуға болады. 15 минуттан соң сүзіп алу керек.
- Гүлді қырыққабатты бірнеше бөліктерге бөліп, 10-15 минут тұзды суға салып қою керек. Содан соң гүлді қырыққабатты сүзіп алып, қайнап тұрған суға салыңыз. Гүлді қырыққабат қайнап жатқанда тұз салу керек.
- Қайнап шыққан көкөністерді сүзіп алып, суытады.
- Пісірмеге арналған форманы майлап, ең алдымен дөңгелектеп туралған картоптарды салып, тұз, бұрыш себесіз.
- Картоптың бетіне гүлді қырыққабатты саласыз. Сосын тағы да азырақ тұз себелейсіз.
- Сары майды жіңішкелеп турап, қырыққабаттың бетіне салады.
- Енді құйманы дайындауымыз қажет. Табаққа сүтті құйып, жұмыртқаны, тұзды салып, жақсылап көпіршітеміз. Дайын құйманы формаға құйып, бетіне сырды себелейміз.
- Пешті 190 градусқа дейін қыздырып, 30-40 минут пісіресіз.
- Гүлді қырыққабат пен картоп пісірмесі өте дәмді түскі ас болады.
Қ.Өмірзаққызы,